zaterdag 27 oktober 2012

Scharren op het Nollestrand te Vlissingen!

Vismaten,

Vismaat Dennis Zwiers vroeg vorige week al of we gingen vissen dus die afspraak was zo gemaakt. We wilden met z'n allen scharren gaan vangen dus dan moesten we naar Zeeland. De avond ervoor wisten we nog niet exact waar we gingen maar in ieder geval ging mijn wekker keihard vroeg af!
Al gauw na de koffie in de auto en karren maar. Op de temperatuurmeter in de auto gaf het rond de 3 graden aan dus we gaan de wintertijd tegemoet. Heerlijk toch die wintervisserij?

In ieder geval waren met zijn zessen, allemaal leden van vereniging het Zijpe, en besloten we om naar het Nollestrand te gaan bij Vlissingen. Lang geleden dat ik daar geweest was en weer een leuke kennismaking met deze stek.
Al gauw waren we paraat op het strand en na een half uurtje lagen toch de eerste vissen in de emmer. Ik begon met een wijting en daarna scharren. De vis waarvoor we gekomen waren. Afgaand tij en een mooie visserij tot de wind behoorlijk aantrok met slagregens erbij.


Ik viste maar met 1 hengel en in die toestand was dat zat! Een half uurtje heb ik onder de plu gezeten en gelukkig is deze tegen een stootje bestand.
Na de regen en wind klaarde het op. Jammer dat ik 3 draaien moest missen want dat scheelt vis. in de tijd daarna tot een uur of 8 lekker staan vissen en af en toe een vissie eruit. Was het helemaal bal daar aan het Nollenstrand, nee hoor. De visserij was niet je van het. Maar dat heb je niet voor het zeggen. Het afgaand tij was goed voor vis maar het opkomende tij was helemaal niets. Niemand kon de laatste draaien nog vis pakken.


Met de kentering draaide ik mijn laatste schar naar binnen en toen was de koek op. In de 2 uurtjes toch lekker kunnen vangen want had 8 scharren in de emmer en 2 graatmagere wijtingen die het sop weer in mochten.

Rond een uur of half 10 weer ingepakt want er kwam naderend onweer aan en een heleboel regen en dat hadden we al zat gehad.
Nu de spullen weer schoon zijn kunnen we ons weer gaan richten op Kijkduin want daar wordt het NK Kustvissen gehouden op 3 november.



Groetjes Herbert

maandag 22 oktober 2012

Grondels vangen hoofdzaak bij Rockanje!

Vismaten,

Na een biertje en een snack die maatje Johan perfect verzorgd had zoals altijd gingen we op pad naar Rockanje. Rond kwart voor 5 aangekomen stond Fred van Toledo ons al op te wachten. Of wij zo vriendelijk wilden zijn om het parcours uit te zetten! Ook dat nog haha. Uiteraard eerst een nummer trekken en dat was nummer 6. Ik wist dus al dat ik links zou staan bij de opgang. Niet een van de betere plaatsen overigens.
Enfin op pad maar weer en na een kleine wandeling bij de 2e slag op het strand iets naar links getogen.
Na het uitzetten werden de spulletjes weer uitgestald en konden we weer gaan beginnen. Fred stond rechts van me op nummer 7 en Hennie Wuyts op nummer 5. Links van Hennie stonden Peter Robert en zijn dochter Djamila.
Om 18.00 uur begonnen en ik starte met de feeder met de onderlijn volgeregen met slikken. Na een tiental minuten waren de haken helemaal leeg. Gelukkig had ik voldoende aas bij me. Maar het duurde lang, erg lang voor er een visje boven kwam. Op het moment dat ik stopte met de feeder had ik nog niets en dat was na anderhalf uur. Trouwens naar mijn mening had niemand nog wat. Dan maar verweg met de Shimano. En waarempel zag ik een scharminkel op het strand komen. Een glasgrondel of tewel een 1 punter. Daar moest ik het even mee doen. Na een uur later nog zo 1 en dat was het dan. Fred had niets en Hennie kon in de laatste draai een spiering vangen.
Hij was er maar wat blij mee zeg. Peter had ook 2 grondeltjes maar hij werd weer voorbijgestreefd door zijn dochter die 1 grondel en 2 botjes kon scoren.
Om 21.00 uur wederom ingepakt en weer naar de auto. Daar vernam ik van maatje Marcel en Johan dat het rechts beter was. Ze scoorden dus goed de mannen zodat ik maar moest bekijken of dit een schrapper zou worden ja of nee.
Naar de uitreiking ben ik niet meer geweest want ik was het nu meer dan zat en prijs zat er toch niet in.
Thuis met een biertje in de hand op de bank in slaap gedommeld om later weer fris en fruitig naar boven ging om verder uit te slapen.
Volgende weekend weer lekker scharren trekken zover als het er nu naar uitziet dus wie weet!!

Groetjes Herbert

Tactieken verzinnen voor op Kijkduin Den Haag!

Vismaten,

Na een korte nachtrust van zegge en schrijven 3 uurtjes was ik rond half 7 weer in de tuut voor de Federatiewedstrijd van ZuidWest Nederland wat zich zou afspelen op de stranden bij Kijkduin. Bij de carpool parkeerplaats van Oude Tonge kwam ik de mannen van Dreischor tegen. N.L. Dennis Zwiers, Henk Vane en Niek Romijn die meereden met nog een aantal mannen.
Op weg dus naar het opvanggebeuren in Den Haag waar het al aardig druk was. Na een lekkere bak koffie konden we rond half 9 de kaarten in ontvangst nemen en waren we weer op weg naar het strand. Op het parkeerterrein kwamen we de mannen van Oosterschelde Zierikzee tegen en koden we de kaarten uitwisselen. Gelukkig hoefde ik maar een klein stukje te lopen en kon ik me posteren voor het Atlantic hotel op nummer D-21.
Dit had nog enig zoekwerk want de nummers waren gestolen op het strand. Eenmaal geposteerd de hengels weer uit de foudraal gestoken en kon het voor mij gaan beginnen.
Dat dit een andere visserij zou zijn had tot het gevolg dat ik de onderlijnen nog even moest gaan verbouwen.
De feeder zou ditmaal het werk moeten gaan doen en het was zaak om voor de rest van de wedstrijd op te gaan letten wat de omgeving zou gaan doen.
Heerlijk weer was het en een kleine branding deden de harten sneller kloppen want dan zou er zeebaars zitten. Na het beginsignaal zou dat gegeven flink tegenvallen want op deze stek was er weinig te vinden. Mijn beide buren visten verder weg n.l. op de bank en na de bank. Ik had een mooie put voor me en heb deze dan ook helemaal doorzocht.
Ik kon na 2 uur 1 klapper op de feeder waarnemen wat resulteerde in een baarsje terwijl mijn buren na 4 uur vissen op elk 3 vissen stonden.
Árthur van Tienen viste alleen ver weg op de bot want voor hem was het ook alleen maar trainig. Ook hij wist maar 1 vis te verschalken.
Johan Rombouts die een 4 tall plaatsen links van me stond had 1 bot maar hij pakte in de laatste draai nog een bot erbij.
Het zou toch een keer leuk zijn als ik dat stukje mazzel kon overnemen van hem! Na het eindsignaal weer ingepakt en gauw naar de auto want we hadden nog een wedstrijdje te gaan op Rockanje wat om 18.00 uur zou gaan beginnen!
Ín ieder geval niet veel vis te bekennen op Kijkduin sua dat wordt spannend voor het NK over 2 weken wat daar vervist zal gaan worden.
De andere mannen wisten ook niet echt te onderscheiden in vis alleen Overweele van Dreischor die 8 vissen pakte en Marcel die 4 vissen kon vangen vielen in de prijzen.

Groetjes Herbert

Scharren zoeken bij de boulevard te Vlissingen!

Vismaten,

Vrijdagavond de 19e oktober moest het gebeuren de 8e wedstrijd alweer van Hengelsport Hoek. Plaats van handeling boulevard te Vlissingen. Na het werk rapido de spullen ingeladen en de warme prak naar binnen gewerkt om even zo snel naar de hengelsportzaak te rijden. Daar onder het genot van een bakkie het aas veilig gesteld en het visserslatijn opgevijzeld.
Toen iedereen aanwezig was in colonne naar de boulevard gereden en konden we het strand op. Ik had steknummer 6 en om 21.00 uur het sein om te beginnen.
De verwachting was dat er schar zou zitten en die zat er dus ook maar eerst moesten we het afgaande water trotseren. Rechts van me konden ze al oversteken naar een zandbank wat menig visser deed. Ik moest nog even wachten want de bank was nog niet droog. Tot overmaat van ramp voor sommigen kwam er een schip voorbijvaren die menig visser zijn hart sneller deed kloppen. Het water kwam namelijk nog terug helemaal het strand op.
Voor mij betekende dit achterstand want had nog niets. Toen ik eenmaal op de bank stond begon de vangerij.
Mooie scharren, eind in de 20 cm, kwamen in de emmer en na een uur of 2 kon ik een 5 a 6 scharren noteren. ik liep wel achter op de anderen zo viste Patrick van t'Slot een aantal dubbeldraaien met schar het strand op en dan gaat het hard. Verder kon ik horen van Ineke die met een versnapering aankwam dat Johan en Marcel iets voorstonden.
Dar was uiteraard niet de bedoeling en moest ik nog een extra beentje bijzetten. Rond 01.00 uur stond ik op 10 vissen en had ik niet echt de hoop dat ik meedeed. Patrick had 13 vissen dus daar liep ik al op achter.
Het was werkelijk zalig vissen want er stond weinig wind en op een druppel na bleef het lekker droog.
Na het eindsignaal kwam het er uit dat mijn tegenstander in de competitie Johan 16 vissen had. Jammer want dat betekend dat de uitkomst van de competitie in de laatste wedstrijd zal vallen. 2e werd Kees Overweel en Patrick 3e. Johan Verwest en Marcel IJzenbrandt sloten de rij met respectievelijk 11 en 10 vissen. Dat betekende voor mij een 6e plaats en verspeelde ik de eerste plaats.
Rond 3 uur was ik weer in huis en mocht ik nog even slapen voor de volgende partij!

Groetjes Herbert

maandag 8 oktober 2012

Wijting dansen in de Mississippihaven Maasvlakte!

Vismaten,

Na de leuke dag op Kijkduin Den Haag moest op zondag nogen even een clubwedstrijdje gevist worden op de Maasvlakte!
Wederom op tijd het warme bedje uit en op naar de Pionier. Van Dennis kreeg ik het aas mee waarvoor dank want we wisten niet waar we terecht kwamen. In de Pionier werd alles duidelijk en trok ik eerst ff nummer 1 uit de hoed een kopnummer dus. En daarna werd er medegedeeld dat we naar de Mississippihaven gingen. Ook goed want die visserij ligt me wel. Wederom was er weer een drukke opkomst en waren we gauw op weg naar deze haven. Gelukkig had me iets naar rechts uitgezet want als je strak tegen het hek gaat vissen dan zit je geheid vast. Spulletjes uitgezet en om 08.00 uur het sein om te beginnen. De verwachting was dat er veel wijting zou zitten en een visje of 30 moest haalbaar zijn.
Uiteraard is het eerst kijken en meemaken en dan pas geloven en voor een heleboel vissers zou het nog waarheid worden ook. Kleine wijting was het wat naar boven kwam maar dan wel met z'n 3en per draai. Rechts van me stond Olivieri een olijke italiaan die graag vist. Deze wedstrijd was het van inwerpen, volgende lijn aanazen en dan de aasnaalden volrijgen en weer ophalen. Ik heb daarom ook alleen maar met piertjes gevist zonder ander aas te gebruiken. Na 3 uurtjes vissen heb je het namelijk ook helemaal gehad. Ik kon op deze stek 57 vissen vangen waarvan echt 1 maatse wijting van 32 cm. Olivieri kwam aan 26 vissen waar hij heel blij mee was. Verderop bleken de verwerpers in het voordeel te zijn want deze haalden ook grote aantallen. John Muis wist 60 vissen te vangen. vismaatjes Johan en Marcel wisten respectievelijk 58 en 59 vissen te vangen. Hoe dan ook na het eindsignaal kon ik concluderen dat ik niet veel ben achtergelopen op de concurrentie en kunnen we met volle goede moed over 2 weken de clubwedstrijd van Rockanje aandoen. Tip voor de wijtingvissers om de fluorcarbon lijnen te vervangen door het geheugenloze Amnesia dan raakt alles in ieder geval niet zo erg in de knoop. 2 lijnen kwijtgeraakt met vis eraan onderaan de stenen en dat was best wel zonde nu ik de vangsten gehoord heb maar het is niet anders. Das vissen! Nu weer alles schoongemaakt is gaan we ons weer concentreren op de volgende wedstrijd!

Groetjes Herbert

Baarsjes tikken op Kijkduin!

Vismaten,

Vismaat Niek Romijn vroeg me een tijd geleden of ik mee wilde gaan naar Kijkduin bij Den Haag omdat hier de wedstrijd van de Federatie ZuidWest Nederland vervist zou worden. Zo ook zou dit het parcour van het NK zijn.
Uiteraard zei ik geen nee en we zouden op zaterdag met 5 vissers daar gaan staan. Vroeg uit de veren dus want we wilden al vroeg gaan staan om het tij mee te vissen. Onderweg slecht weer, het kwam werkelijk met bakken uit de hemel.

Na een tussenstop toch aangekomen bij de boulevard en konden we vlug het strand op. Willem, Dennis, Niek en Henk posteerden zich allemaal aan de waterlijn en ik kwam tussen Dennis en Henk te staan.

Spullen optuigen en knallen maar. 1 hengel ver weg en 1 dichtbij. Vanachter mijn paraplu jon ik alles enigszins droog gadeslaan. De eerste draai ver weg leverde me al een baarsje op. En toen ik met Henk stond te keuvelen klapte een net niet net wel mooie baars op de feeder. Bij Henk was het allemaal maar minder en Dennis kon ze in het eerste anderhalf uur ook niet vinden. Maar daarna ging het bij iedereen los geloof ik alleen bij mij en Henk even niet.

Rond 11.00 uur scheen het zonnetje alweer en konden we droog worden. Het werd zelfs aangenaam toeven aan het strand. Henk kreeg bezoek van een hond die zijn volgeregen aasnaalden meenam. En Dennis gooide zijn hengel dwars doormidden. Erg sneu uiteraard maar het is niet anders. Dat is ook vissen. Ik kon ver weg nog 2 visjes vangen een baarsje en een bot en daarna was de koek op. Henk wist in de laatste draai nog 2 baarsjes bij te pakken. Aan de andere kant richting Hoek van Holland stonden de Dreischorren aardig te vangen. Dennis 6 stuks. Willem 7 en Niek haalde zelfs 15 vissen uit de diepe stukken van Kijkduin.
Rond half 2 konden we concluderen dat het parcour best wel plekkerig was waar de vis zat. Als je een mui treft waar weinig vis zit en ver weg kom je niet over de bank heen dan ben je mooi genaaid zoals ze dat mooi kunnen zeggen.
In ieder geval was het weer de moeite waard om op Kijkduin te vissen.

Groetjes Herbert