zondag 24 november 2013

Eilandwedstrijd Renesse Kijkduin

Vismaten,'
Vandaag was het de beurt aan de Eilandwedstrijd die georganiseerd werd door 4 verenigingen die Schouwen-Duiveland rijk is n.l. HSV t Zijpe, HSV de Krabbe, HSV Oosterschelde en HSV Dreischor. Gezamelijk noemen ze het dus de Eilandwedstrijd. In ieder geval kwamen er een 85 vissers opdraven en had met 100 nummers uitgezet. Gezellig op tijd in de Schutse te Burgh Haamstede alwaar ik rap mijn nummer had en die was hoog. Nummer 93 mm niet echt een kampioensplekkie want tijdens de wedstrijd van de Krabbetrofee werd er niets gevangen.
Enfin lekker bakkie gedaan en toen was het tijd om het aas te verdelen. Marcel stond op 96 en belangrijk er reed een trekker. Vismaat Rudi had een trekker geregeld en stuurde ons vloeiend het strand op. Helemaal top. Om 09.00 uur et signaal om te beginnen en al gauw zagen we Ferry Dankers van kortbij een wijting vangen. Marcel schakelde om maar ik even nog niet. De 2e draai mocht ik een trek van 3 op het strand trekken waaronder een mooie bot, een wijting maar ook een ondermaatse grondel. Die telde dus net. In draai 3 kwam er nog een mooie bot naar boven dus dat was mooi. Marcel presteerde het in het 2e uur om 3 mooie wijtingen op het strand te brengen en daarna viel het stil. Alleen begreep ik dat Frits Oprel doorging met vangen en kwam op 7 vissen.
Deze wedstrijd begon dus goed maar ging als de bekende kaars uit. Jammer maar dat blijft vissen. Gevist met slikken en pieren. Het was ook meesterlijk weer en kwam er een zonnetje tussendoor.
Na 4 uurtjes hengelen is het weer gebeurd en konden we weer naar de Schutze toe. Volle bak daar want er was ook nog iets van een Sinterklaas feest aan de gang. Dus e.e.a. kwam rommelig over. Met de 3 vissen en een 11e plaats overall kon ik aardig meedoen en een mooie prijs uitkiezen.
Alle winnaars gefeliciteerd, in ieder geval is elke visser winnaar want zonder de 100 vissers was er geen wedstrijd.
Nu alle spullen klaarmaken voor de topcompetitie en gaan we er volle bak tegen aan.

Groetjes Herbert

maandag 11 november 2013

Nederlands kampioenschap kustvissen 2013 Groote Keeten

Vismaten,

Heel de week stuiterend tegen het plavond van zin in om te vissen kon ik eindelijk op donderdagochtend vertrekken naar Groote Keeten. Niek Romijn, Wim Hilleman, Henk Vane en Willem Westerweele zouden sávonds vertrekken en aanvullend kwam Dennis ook mee als controleur waarvoor hartelijk dank maat!

Zo rond kwart over 7 kwam ik aan in Groote Keeten en eens rondgereden of ik al bekenden zag. Nou helemaal niemand en ik kwam bij de eerste overgang, wat later vak E zou zijn, het Zeehengelsport Magazine Team tegen.
Nou dat is geen verkeerd team om mee te trainen en te oefenen al is het alleen maar om te kijken.
Er stond een aardige bries,maar als je een poosje op het strand stond viel het eigenlijk wel mee. prima om te vissen dus. De wind stond wel pas op je toetert maar dat mocht de pret niet drukken.

Het was dan wel weer een aardige tippel door het mulle zand maar op het strand zelf viel het allemaal weer mee. Links van me Mike Lubbers die met 2 hengels viste en daarnaast weer Frank Dekker. Rechts van me kwam Arno Arkesteijn staan onze bottenverslinder dus keus zat om naar te kijken wat ze allemaal deden.
Ikzelf viste met 1 hengel met pieren, slikken en zagers en we visten het precieze tij mee als we zaterdag zouden doen.
Mike Lubbers ging lekker tekeer en kon overweldigend ver werpen en kon er een 30 tal botten er uit halen in een 4 uurtjes tijd. Geweldige visser. Net als Frank Dekker die op een andere manier viste maar toch ook zijn visje pakte.







Ik kon zelf 8 vissen landen waarvan een aantal grote botten. Arno pakte onder het kantje mooie botten ook en nog een mooie baars. Hij had er 12.
Leuke visserij dus en er zat volop vis maar je moest wel even zoeken of je het putje had gevonden. Na een uurtje of 4 vissen was het weer gedaan en hadden we een heerlijke dag gehad zonder tegenslagen en een mooie dag weer. op het strand nog de spulletjes gereed gemaakt voor de andere dag want ik was weer een hoop wijzer geworden en diverse lijnen aangepast.

Na een praatje pot naar Julianadorp gereden voor de noodzakelijke boodschapjes en de mannen te voorzien van een snackje en een lekker potje bier. De inwendige maag werd ook versterkt dus we konden er tegenaan. Niek had na de voorselectie al voor ons allen geboekt dus op naar Sleepinn Callantsoog ons onderdak en al gauw had ik mijn slaapplaats gevonden en ingedeeld. S'avonds kwamen de mannen aan en hebben we gezellig met z'n allen getokkeld onder het genot van een lekker potje bier en dat zorgde al gauw dat het een uur of 12 werd voordat we de kooi instapten.

Vrijdags was het aleen heel ander verhaal want de wind was gedraaid naar het zuiden. We maakten na het ontbijt ons op om in het B-Cvak te gaan vissen. Na het verdelen van het aas liepen we weer gauw het strand op. We waren op tijd want de verwachting was dat het druk werd. Rechts van de opgang stond Shimano te vissen en wij gingen naar links.
Geposteerd naast rechts Willem Westerweele en links Dennis Zwiers gooide ik de onderlijn weer ver in. Al gauw had Henk de eerste mooie bot te pakken en kon ik zelf ook een mooie bot pakken. Daarna werd het kommer en kwel. Wim Hilleman, Dennis en ik plukten ons gek het apehaar van de lijnen af. Niet zomaar apehaar, nee het apehaar zat al aan de hoofdlijn en het duurde een kwartier voor je alles geplukt had en je onderlijn binnen had. Omhoog de hengel dus dit te vermijden maar dit lukt eigenlijk helemaal niet.
Op deze stek waar ik het niet naar min zin had kon ik 3 visjes vangen in de 4 uur. Willem had er 5, Henk had er 10 waaronder grote botten en een baarsje, Dennis had er 9 en Wim had er ook 10.

Tijdens deze sessie uit geprobeerd te vinden hoe snel ik om kon wisselen van spoelen en voorslagen knopen en hoe ik van dat apehaar kon komen. Lastige materie en hoe dan ook het kost vistijd. Een wijze les dus en ik was blij dat we wat dichter op elkaar stonden om het visgebied te verkleinen op het oog van de volgende dag.
Wederom de zaken aangepast voor nu voor het NK zelf. Niek die verder weg stond naar links had weinig last van apehaar kon ook 10 vissen landen met 2 hengels. Wederom deze dag een hoop geleerd zonder veel vis uit de zee te plukken. Zaak was dan ook om het putje te kunnen vinden waar de vis zou zitten en dat zou je alleen kunnen zien als het laag was. Toen we ingepakt waren zag ik dat Wim en Henk voor in en uitgangen van een muitje zaten te vissen. Op naar de supermarkt waar we nog wat boodschapjes haalden en gingen we weer naar ons honk.
S 'avonds hebben we de eigenaar Etienne van Sleepinn Callantsoog met zijn vrouw getrakteerd op een etentje en wel Zeeuwse mosselen. Henk had 12 kilo meegenomen en perfect bereid en het was de hele avond gezellig. Danny Lemmens was ook deze dag aangeschoven en heeft bij ons gelogeerd en heeft kunnen genieten van een leuke avond.





Zaterdagnacht was het stormachtig. Constant keken we naar de diverse windsites wat het weer zou gaan doen want...... Stormen zou het die nacht en rond een uur of 4 werd ik er wakker van.  Diverse vragen gingen er door iedereen van zou het afgelast worden of zouden ze gaan uitwijken naar de Bierdijk bij Hypolytushoef. Dat zou zo maar eens kunnen. Afijn op naar Den Helder waar het in de sporthal lekker druk was. Gauw de formulieren ingeleverd voor de topcompetitie en afwachten maar met een bak koffie.'

De enveloppen wezen uit dat Wim Hilleman naar het E vak moest. Ikzelf en Willem Westerweele naar vak C en Niek en Henk naar vak B. Dennis moest gaan controleren in vak A. Op het kaartje zag ik dat ik net even voorbij de plek van Niek moest zijn op C 3.
De wedstrijd overigens werd gewoon op het strand gehouden maar wel een half uur later zodat iedereen zich kon prepareren en de wind de tijd had om te kalmeren. Of de goden het gehoord hadden want de wind zou afvlakken.

Het hele circus, zo'n 220 vissers, gingen in karavaan naar de stekken toe. En ik zal je zeggen het was een heftige tippel naar C 3. Potverdrie dubbeltjes nou. Eenmaal aangekomen lekker alles neergezet zoals ik het graag zou hebben en eens naar het zeetje gekeken. Een mooie wasmachine had ik voor mijn neus die veroorzaakt werd door een windkracht 7. Voor me stond eigenlijk best wel water en verderop een bank met een put er achter. Ik kon het zowaar ontdekken.
We moesten er wel behoorlijk voor gooien om die put te bereiken. Rechts van me Marien Flipse van HSV Westkapelle die al geplaatst was voor de topcompetitie en links van me Rob Zandvliet van HSV de Snoek. Op C 1 stond Peter Mesie ook van Westkapelle. Verwerpers dus die ik in de gaten moest houden. Na het beginsignaal was het ver werpen maar over de gehele linie kwam er geen vis uit. En na een aantal worpen wierp ik vlakbij in. Marien keek zo naar me tja dat zou ook kunnen. Ondertussen had Andre Barendze al dikke botten te pakken naar ik meen op nummer C 13.





Op 10 meter afstand kon ik een tarbotje aan de haak krijgen van 7 cm. 1 punt dus maar wel vis terwijl dat verder niemand had. Er stond een beste bries maar er was vrij goed te vissen. Halverwege kon ik een bot van 25 in de emmer deponeren. Hier en daar werd er nu een enkele bot gevangen. Marien ving nu ook vis dus was het zaak om hem bij te houden. Peter Mesie ving niets en Rob Zandvliet ook niet. Na 3 uurtjes vissen kon ik een meun in de emmer deponeren van 21 cm. Gelukkig maar want naar ik meen had Marien er nu al 4 vissen en liep ik achter. Hij kon zelf 5 vissen op de kaart schrijven en die 1 punter van mij in het begin deed me nu de das om. De laatste draai kon ik nog een meun laten meten van wel 14 cm. 61 cm had ik in totaal en ik dacht zelf toch dat het te weinig was. Marien had naar ik meen 102 cm.

Inpakken en wegwezen dus want onderweg naar de auto volgde een pittige bui op ons dak. Wel in de rug en de bui ging harder dan wij liepen dus was het een marteling om naar de auto te komen. Enfin in de auto en verzamelen en kijken hoe het de anderen deden. Wim had in het E vak 2 vissen, Henk 4 vissen waaronder botten van in de 30, Niek had 1 vis, ikzelf ook 4 vissen maar te kleine vis naar mijn mening. Willem Westerweele had ook 1 vis maar die hadden ze even op een strekdam gezet dus die kwam heel licht van het strand af en had 20 onderlijnen laten liggen. Spullen ophalen in Callantsoog waar we nog een lekker bak koffie kregen van Etienne en zijn vrouw met een versnapering.
Rond half 5 waren we in de Sporthal en kon de uitreiking gaan beginnen. Cees Andriesse van HSV Oosterscheldevissers werd Nederlands Kampioen in vak E, Rob Slingerland werd 2e en Arjan van de Zande werd 3e. Van de korpsen werd HSV Westkapelle 1 gevolgd door HSV OKO en HSV Vlissingen.

De vangsten vielen op zich tegen en ze noemden alleen de eerste 5 van de vakken op. Als laatste in vak C werd opgenoemd Dennis Ooijendijk met 72 cm!. De eerste 6 zouden doorgaan naar de topcompetitie, zou het dan toch? Marien Flipse was van de naselectie dus ik had nog hoop. De namen werden opgenoemd en de enveloppen verdeeld voor diegene die de topcompetitie zouden gaan doen. En jawel ik mocht gelukkig door naar de Topcompetitie met Henk Vane en Niek Romijn.

Een mooi positief resultaat dus en als ik de uitslag bekijk dan is het tarbotje van 7 cm wat geteld werd voor 1 cm mijn redding geweest. Voor mij een gouden tarbotje!
Daarna in colonne naar huis gereden en onderweg nog een hamburger weggesnoept en was ik rond 21.15 moe maar voldaan weer thuis.

Hierbij wil ik graag de mensen die me geholpen hebben extra bedanken. Dennis voor het controleren. Henk Vane voor de uitmuntende mosselen. Etienne met zijn vrouw van Bed & Breakfast Sleepinn Callantsoog.
Nu opmaken voor de topcompetitie die over een dikke 2 weken gaat beginnen.

Groetjes Herbert